Ptysie z cheddarem i boczkiem

Te puszyste, serowe ptysie robi się bardzo szybko i prosto. To świetna i zaskakująca przekąska na imprezę, która znika błyskawicznie. Jeśli zostaną, można je zamrozić, odpiec potem w temperaturze 175 st. C i zjeść, gdy przyjdzie na to ochota – mnie jednak jeszcze nie gdy nie udało się odłożyć choćby kilku do zamrożenia.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Ptysie z cheddarem i boczkiem

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 36 sztuk
Kalorie 74 kcal

Składniki

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki starego sera cheddar
  • 6 plastrów boczku upieczonego do chrupkości i posiekanego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.

  2. W średniej wielkości rondlu łączymy wodę, mleko, sól i masło. Stawiamy na dużym ogniu i gotujemy mieszając, aż masło się roztopi. Doprowadzamy do wrzenia.

  3. Zawartość rondla wlewamy do miski z mąką i drewnianą łyżką mieszkamy, aż ciasto oderwie się od ścianek naczynia i utworzy kulę.

  4. Gorące ciasto przekładamy do dużej miski i odstawiamy je na 2 minuty do odpoczęcie. Następnie rozpoczynamy ubijanie ciasta mikserem na wolnych obrotach przez minutę. Wbijamy pierwsze jajko i ubijamy, aż dokładnie połączy się z ciastem. Kontynuujemy z kolejnymi jajkami jedno po drugim.

  5. Następnie do ciasta dodajemy starty ser, boczek, pieprz cayenne i czarny pieprz. Ubijamy, aż ciasto będzie gładkie i dobrze wymieszane.

  6. Za pomocą łyżki układamy ciasto na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Zwilżonymi palcami wygładzamy wszelkie wierzchołki gdyż mają one tendencje do przypalania.

  7. Ptysie pieczemy ok. 25 minut, aż będą ładnie wyrośnięte i przyrumienione.

Hit enter to search or ESC to close