Fritatta w kokilce

Ostatnio podrzuciłam Wam przepis na fritattę w wersji na patelnię. Dziś to samo danie, które możemy również przygotować w wersji w kokilce. Tym razem wersja bezmięsna – zamiast szynki, dodałam więc ser mozarella, pomidory i sporo czosnku, który teraz dobie epidemii wirusa jest niezwykle cennym i wskazanym dla naszego zdrowia składnikiem.

by Karolina Krawczyk

Fritatta w kokilce

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 222 kcal

Składniki

  • kiść pomidorów koktajlowych
  • 15 dag mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 tymianek (świeży lub suszony)
  • 8 jajek
  • 1 bułka
  • odrobina masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory kroimy w kosteczkę. Mieszamy z posiekanym czosnkiem i tymiankiem.

  2. Jajka ubijamy i dodajemy do nich mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Układamy bułkę na dnie kokilek, dodajemy pomidory i całość zalewamy jajkami z mozzarellą. Zapiekamy około 5 minut.

Hit enter to search or ESC to close