Ostatnio podrzuciłam Wam przepis na fritattę w wersji na patelnię. Dziś to samo danie, które możemy również przygotować w wersji w kokilce. Tym razem wersja bezmięsna – zamiast szynki, dodałam więc ser mozarella, pomidory i sporo czosnku, który teraz dobie epidemii wirusa jest niezwykle cennym i wskazanym dla naszego zdrowia składnikiem.
Fritatta w kokilce
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
10 minuty
Łączny czas
20 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
222 kcal
Składniki
- kiść pomidorów koktajlowych
- 15 dag mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 1 tymianek (świeży lub suszony)
- 8 jajek
- 1 bułka
- odrobina masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Pomidory kroimy w kosteczkę. Mieszamy z posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
-
Jajka ubijamy i dodajemy do nich mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Układamy bułkę na dnie kokilek, dodajemy pomidory i całość zalewamy jajkami z mozzarellą. Zapiekamy około 5 minut.