Biscotti to pokrojone ciasteczko zrobione z długiego kawałka ciasta, które zostało upieczone, pokrojone na pojedyncze kawałki i na koniec ponownie upieczone, aby uzyskać charakterystyczną konsystencję i niską wilgotność. Ciasteczko jest długie i ma kształt palca. Aby wyszło idealnie dobrze jest trzymać się ściśle przepisu. To co? Robimy?

Czekoladowo-migdałowe biscotti
Składniki
- 1` szklanka migdałów uprażonych i grubo posiekanych
- 1 szklanka miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4,5 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 340 g posiekanej czekolady
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C. W dużej misce ubijamy szklankę masła i cukier, aż będą lekkie i puszyste. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
-
W średniej misce mieszamy mąkę, proszek od pieczenia i sól. Dodajemy do mieszanki masła i ubijamy miksując na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Mieszamy z migdałami. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre, można dodać jeszcze 1/2 szklanki soli.
-
Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Dzielimy ciasto na 3-4 porcje i formujemy długie, spłaszczone wałki. Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Następnie wyciągamy je, kroimy po przekątnej w plastry, układamy z powrotem na blaszce i pieczemy przez kolejne 15 minut.
-
Dwie duże blachy wykładamy pergaminem. Ropuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Smarujemy ciasteczka z jednej strony i pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.