Czekoladowo-migdałowe biscotti

Biscotti to pokrojone ciasteczko zrobione z długiego kawałka ciasta, które zostało upieczone, pokrojone na pojedyncze kawałki i na koniec ponownie upieczone, aby uzyskać charakterystyczną konsystencję i niską wilgotność. Ciasteczko jest długie i ma kształt palca. Aby wyszło idealnie dobrze jest trzymać się ściśle przepisu. To co? Robimy?

by Karolina Krawczyk

Czekoladowo-migdałowe biscotti

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 50 sztuk
Kalorie 169 kcal

Składniki

  • 1` szklanka migdałów uprażonych i grubo posiekanych
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 340 g posiekanej czekolady
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C. W dużej misce ubijamy szklankę masła i cukier, aż będą lekkie i puszyste. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

  2. W średniej misce mieszamy mąkę, proszek od pieczenia i sól. Dodajemy do mieszanki masła i ubijamy miksując na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Mieszamy z migdałami. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre, można dodać jeszcze 1/2 szklanki soli.

  3. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Dzielimy ciasto na 3-4 porcje i formujemy długie, spłaszczone wałki. Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Następnie wyciągamy je, kroimy po przekątnej w plastry, układamy z powrotem na blaszce i pieczemy przez kolejne 15 minut.

  4. Dwie duże blachy wykładamy pergaminem. Ropuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Smarujemy ciasteczka z jednej strony i pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Hit enter to search or ESC to close