Na pierwszy rzut oka to roladki z wędzonego łososia, ale postanowiłam do przygotowania ich wykorzystać także wędzonego pstrąga. Tak powstał prawdziwy rybny rarytas, który spokojnie może królować na naszych stołach w święta, ale także świetnie sprawdzi się jako przekąska na kolację lub gdy zapowiedzą się goście na kolację. Kremowe nadzienie z nutą chrzanu rozpływa się w ustach, a smak podkręca domowy sos vinegar. To co, zaczynamy?
Roladki z wędzonych ryb
Składniki
- 120 g łososia wędzonego w plastrach
- 400 g pstrąga wędzonego bez skóry
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g śmietanki 36%
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- odrobina soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Dressing
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
-
Kokilki o pojemności ok. 150 ml wykładamy folią spożywczą, a następnie wędzonym łososiem.raków i paluszkami chleba.
-
Wędzonego pstrąga miksujemy razem z jogurtem, śmietanką i chrzanem. Dodajemy bazylię, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelewamy do przygotowanych kokilek, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
-
Przygotowujemy dressing: mieszamy musztardę z miodem, octem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Mus wyjmujemy ostrożnie z foremek, zdejmujemy folię i układamy na talerzach. Delikatnie kropimy przygotowanym dressingiem. Można udekorować chlebowymi paluszkami.