Roladki z wędzonych ryb

Na pierwszy rzut oka to roladki z wędzonego łososia, ale postanowiłam do przygotowania ich wykorzystać także wędzonego pstrąga. Tak powstał prawdziwy rybny rarytas, który spokojnie może królować na naszych stołach w święta, ale także świetnie sprawdzi się jako przekąska na kolację lub gdy zapowiedzą się goście na kolację. Kremowe nadzienie z nutą chrzanu rozpływa się w ustach, a smak podkręca domowy sos vinegar. To co, zaczynamy?

by Karolina Krawczyk

Roladki z wędzonych ryb

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 584 kcal

Składniki

  • 120 g łososia wędzonego w plastrach
  • 400 g pstrąga wędzonego bez skóry
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • odrobina soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Dressing

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Kokilki o pojemności ok. 150 ml wykładamy folią spożywczą, a następnie wędzonym łososiem.raków i paluszkami chleba.

  2. Wędzonego pstrąga miksujemy razem z jogurtem, śmietanką i chrzanem. Dodajemy bazylię, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelewamy do przygotowanych kokilek, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

  3. Przygotowujemy dressing: mieszamy musztardę z miodem, octem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Mus wyjmujemy ostrożnie z foremek, zdejmujemy folię i układamy na talerzach. Delikatnie kropimy przygotowanym dressingiem. Można udekorować chlebowymi paluszkami.

Hit enter to search or ESC to close