To danie to idealne śniadanie dla wielbicieli sałatki caprese, czyli połączenia bazylii, pomidorów i mozzarelli. Tutaj dodatkowo w towarzystwie jajka, jak na dobre śniadanie przystało. Jest smacznie, a do tego elegancko i nieszablonowo…
Zapiekane caprese z jajkiem
Składniki
- miękkie masło
- kilka pomidorów koktajlowych
- 15 dag małych kulek mozzarelli
- 8-10 świeżych liści bazylii
- 4-8 jajek
- sól morska
- 2 łyżki śmietany lub mleka
- pieprz
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W tym czasie kokilki smarujemy miękkim masłem. Na dnie każdej układamy kilka pomidorków i kilka kulek mozzarelli oraz porwane listki bazylii. Na to wybijamy jajka (1 lub 2 w zależności od upodobań) i posypujemy solą.
-
Na jajka wykładamy po pół łyżki śmietany. Na to układamy po 2-3 połówki pomidorków i mozarelli. Całość posypujemy pieprzem.
-
Foremki ustawiamy na blasze piekarnika i zapiekamy ok. 10 min. – w zależności czy chcemy mieć żółtka bardziej, czy mniej ścięte. Po wyjęciu dekorujemy listkami bazylii i podajemy z chrupiącym pieczywem.