Pieczenie warzyw ma to do siebie, że wydobywa ich smak i taką specyficzną słodycz. Ten przepis wykorzystuje słodycz pomidorów, uzupełnia ją ziołami, płatkami papryki, niskotłuszczową rikottą. A do tego smak przełamuje ser Pecorino ze swoim orzechowym posmakiem. To prawdziwie włoska uczta smaków!
Makaron z pieczonymi pomidorkami cherry
Składniki
- 1 kg pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 25 dag grubo posiekanego pomidora
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bulionu drobiowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki listków bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 350 g makaronu lingiune
- 450 g serka ricotta
- 1/2 szklanki drobno startego sera Pecorino Romano
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C.
-
W naczyniu żaroodpornym łączymy pomidory, czosnek pokrojony na cienkie plasterki, bulion, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płatki czerwonej papryki, sól i pieprz. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut regularnie mieszając.
-
W czasie pieczenia pomidorów gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu do stanu al dente. Przecedzamy i umieszczamy ponownie w garnku.
-
Po 45 minutach wyjmujemy z piekarnika pomidory i dodajemy do nich bazylię, zieloną pietruszkę i oregano.
-
Do makaronu dodajemy pieczone pomidory z ziołami. Gotujemy na średnim ogniu około 2 minuty.
-
Dodajemy serek ricotta i mieszamy aż się rozpuści. Makaron podajemy posypany serem Pecorino Romano.