S’mores to deser pochodzący ze Stanów Zjednoczonych przygotowywany przez skautów na ognisku. Jego podstawą są pianki marshmallows, czekolada oraz krakersy grahamki. Nazwa s’mores, to skrót od angielskiego „something more”, co znaczy „coś jeszcze”. Historia przekąski sięga początków XX wieku: w 1927 roku w poradniku o biwakowaniu dla harcerek umieszczono przepis na ten przysmak. Ja mam dla Was przepis, który nie będzie wymagał rozpalania ogniska, a pozwoli przygotować batoniki, które będą pyszną przekąską na drugie śniadanie.
Batoniki S’mores
Składniki
- 1 opakowanie pełnoziarnistych ciasteczek Digestive
- 1 opakowanie ciasta brownie
- 2 szklanki miniaturowych pianek marshmallows
- 1 szklanka kropelek czekoladowych
- 2/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
-
Ciasteczka rozkładamy na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy. Ciasto brownie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można też zrobić wg własnego przepisu. Gotowe ciasto rozkładamy na ciasteczkach.
-
Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w 180 st. Celsjusza. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy piankami, kropelkami czekolady i orzeszkami ziemnymi. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut, aż pianki lekko się nadmuchają i staną się złociste.
-
Gotowe ciasto studzimy i gdy będzie zimne, kroimy nożem na batoniki.