Jeśli lubicie jeść na śniadanie płatki z mlekiem, mam dla Was przepis na domową granolę. W przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie, w przypadku domowej granoli masz kontrolę nad tym, co w niej jest. Nie wsypiesz przecież do niej szklanki cukru czy chemicznych ulepszaczy. Do tego możesz skomponować ją dokładnie tak jak lubisz i wybrać swoje ulubione dodatki. Ja na przykład zrobiłam sobie wersję ze śliwką, ale Ty możesz dodać takie owoce, jakie najbardziej lubisz lub akurat masz pod ręką.
Granola z orzechami i cynamonem
Składniki
- 175 g płatków owsianych
- 25 g ziaren słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 100 g orzechów laskowych
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 125 g suszonych owoców
Przygotowanie
-
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Do miski wrzucamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, sezam oraz posiekane orzechy laskowe. Wsypujemy 2 łyżeczki cynamonu i całość mieszamy.
-
Mieszaninę polewamy olejem i miodem. Całość delikatnie mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut, w połowie czasu pieczenia delikatnie wstrząsając.
-
Upieczoną mieszankę wrzucamy z powrotem do miski, dodajemy suszone owocowe i mieszamy. Posypujemy odrobiną cynamonu.
-
Podajemy z mlekiem lub jogurtem.