Kremowy dressing maślankowy i świeże warzywa to w efekcie chrupiąca, pyszna sałatka. Maślankowy sos do sałatki możecie przechowywać nawet do tygodnia, choć podejrzewam, że zniknie dużo, szybciej.
Siekana sałatka z dressingiem maślankowym
Drukuj
Czas przygotowania
20 minuty
Łączny czas
20 minuty
Ilość porcji
6 porcji
Kalorie
127 kcal
Składniki
Sos
- 2 łyżki maślanki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego selera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/4 łyżeczki soli lub więcej do smaku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu lub więcej do smaku
Sałatka
- 2 sałaty rzymskie pokrojone na ok. 3 cm kawałki
- 1 ogórek pokrojony w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 szklanka różyczek z kalafiora posiekanych
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- 3 zielone cebulki pokrojone w plasterki
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Maślankę, śmietanę, majonez, sok z cytryny, seler, natkę pietruszki, koperek, musztardę Dijon, proszek cebulowy, sól i pieprz mieszamy w małej misce, aż się połączą.
-
Mieszamy sałatę rzymską, ogórek, paprykę, kalafior, marchewkę, seler, zieloną cebulę, nasiona słonecznika i natkę pietruszki w dużej misce. Podajemy z dressingiem. Doprawiamy solą i pieprzem.