Delikatne, kruchutkie ciasto rozpływające się w ustach upieczone na złocisty kolor i nadziane w taki sposób, jaki najbardziej lubisz. Do tego bardzo proste, bo wymaga tylko czterech składników: masła, mąki, wody i soli. Dziś skupiamy się na samym cieście, ale niebawem podrzucę Wam kilka pomysłów na nadzienia.
Maślane ciasto na tartę
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 220 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie
-
W misce robota kuchennego wymieszać mąkę z solą. Następnie dodać masło i miksować, aż masa będzie miała konsystencję kaszy. Miksując na wolnych obrotach dodać wodę.
-
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Spłaszczamy je na dyski, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
-
Ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Pierwszy krążek umieszczamy na blaszce do tarty, wypełniamy nadzieniem i przykrywamy drugim krążkiem ciasta, który możemy naciąć na wierzchu. Pieczemy około godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza, aż ciasto się zrumieni.