Pieczony kurczak orzechowy z brokułami

Jeśli lubisz smak orzeszków ziemnych, ten obiad jest dla Ciebie. Smak sosu możesz dopasować do swoich upodobań – może być bardziej słodki lub bardziej ostry.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Pieczony kurczak orzechowy z brokułami

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina 10 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 354 kcal

Składniki

  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sos Worcestershire
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • czarny pieprz do smaku
  • 1,5 kg kurczaka (udka i pałeczki)
  • 1 brokuł
  • ugotowany ryż
  • pokrojone szalotki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos orzechowy: w dużej misce ubijamy miód, masło orzechowe, sos sojowy, sos Worcestershire, chilli, czosnek (starty lub przeciśnięty przez praskę), sok z 3 limonek, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Odlewamy 1/2 szklanki sosu i odstawiamy.

  2. Do miski z pozostałym sosem dodajemy kurczaka i mieszamy. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 30 minut, a najlepiej ok. 2 godzin.

  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Wykładamy blachę do pieczenia papierem lub folią aluminiową. Wyciągamy kurczaka z marynaty i przekładamy na blachę. Pieczemy aż skórka będzie chrupiąca, ok. 45 min.

  4. Kiedy kurczak będzie gotowy, na osobnej blaszce do pieczenia układamy brokuły skropione oliwą z oliwek i posypane łyżeczką soli oraz pieprzem. Pieczemy, aż będą miękkie i lekko przyrumienione, ok. 25 minut.

  5. Kurczaka podajemy z brokułami i ryżem. Posypujemy szalotką i podajemy z kawałkami limonki i pozostałym sosem orzechowym.

Hit enter to search or ESC to close