Z goframi jak z naleśnikami, każdy ma swój najlepszy, sprawdzony przepis. Dziś jednak chciałam namówić Was do eksperymentów i mam dla Was przepis na gofry z mąką pełnoziarnistą. To świetny sposób, by ukochany deser dużych i małych był jeszcze zdrowszy. Takie gofry to świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. My uwielbiam je zajadać z konfiturą truskawkową…
Gofry
Składniki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 szklanki maślanki
- spray do natłuszenia gofrownicy
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy gofrownicę. W średniej misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy jajka i roztopione masło. Następnie dodajemy maślankę. Mokre składniki ubijamy z suchymi i odstawiamy ciasto na 5 minut.
-
Gofrownicę spryskujemy tłuszczem. Pieczemy gofry zgodnie z wymaganiami gofrownicy. Podajemy natychmiast po upieczeniu lub trzymamy w cieple w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Schłodzone gofry możesz zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać w tosterze.