Ten włoski przepis to doskonały pomysł na szybki obiad. Aromatyczny pomidorowo-bazyliowy sos sam w sobie jest rarytasem. Świetnie komponuje się z kurczakiem i doskonale smakuje podawany z ryżem. Do tego przygotowanie dania zajmie Wam mniej niż godzinę, a aromat, który rozchodzi się po domu jest nieziemski.
Pomidorowo-bazyliowy kurczak
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki świeżej bazyli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany 36%
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. C.
-
Rozgrzewamy masło na patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli (ok. 5 minut). Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez minutę. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy pomidory. Dusimy aż płyn wyparuje, a sos zgęstnieje, około 5-10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, ok. 3 minuty. Dodajemy bazylię, sól i pieprz.
-
Pierś kurczaka rozcinamy wzdłuż na dwie cieńsze części. Kurczaka układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy ok. 20-25 minut.