Jest maj, więc pora doskonała na lunch z grilla. Dziś jednak zamiast nieśmiertelnej karkówki, proponuję żeberka. Warto jednak kupić żeberka pieczeniowe, które mają nieco więcej mięsa. Jako dodatek wykorzystałam gotową fasolkę cayenne. Ale jeśli macie więcej czasu, można ją zrobić samodzielnie.
Grillowane żeberka w sosie cayenne
Drukuj
Czas przygotowania
12 godziny
Czas gotowania
2 godziny
Łączny czas
14 godziny
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
777 kcal
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 słoik fasoli w sosie cayenne
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki przyprawy do żeberek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Wymieszać w misce olej, wodę i ocet, przeciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawę do żeberek, sól i pieprz. Do miski włożyć pokrojone na kawałki żeberka, zalać marynatą. Pozostawić mięso w lodówce w marynacie na całą noc.
-
Na drugi dzień zamarynowane żeberka ułożyć na rozgrzanym grillu i systematycznie obracać. Kiedy już będą gotowe wyłożyć na talerze, podgrzać fasolę i polać mięso sosem.