Sezon przeziębień w pełni, więc wszystko, co czosnkowe, teraz w cenie. Ten słodko-słony makaron czosnkowy to danie szybkie, tanie i ciekawe w smaku. Można go podać jako dodatek do mięsa lub do smażonych warzyw.
Czosnkowy makaron
Składniki
- 220 g cienkiego makaronu spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szalotki
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżi sosu Worcestershire
Przygotowanie
-
Sos Worcestershire, brązowy cukier, sos sojowy i olej sezamowy mieszamy w misce, aż się połączą.
-
W dużym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i odkładamy na bok.
-
W czasie gotowania makaronu siekamy czosnek i szalotkę. Rozpuszczamy masło na dużej patelni i dodajemy czosnek i cebulę (odkładamy trochę do dekoracji). Smażymy, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne.
-
Zdejmujemy patelnią z ognia. Dodajemy odsączony makaron i mieszaninę sosu na patelnię. Dobrze mieszamy. Makaron dekorujemy pozostałą szalotką i podajemy.