Chlebek bananowy znają chyba wszyscy, bo to najlepszy sposób na przetworzenie dojrzałych bananów. A co, gdyby pokroić go w plasterki i przygotować na wzór francuskich tostów? Do tego polewa ze śmietankowego sera i mamy wyjątkowe śniadanie na słodko.
Śniadaniowy chlebek bananowy
Składniki
Na tosty:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gęstej śmietanki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 chlebki bananowe
- truskawki i banany do dekoracji
Polewa z serka
- 220 g serka śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C. Smarujemy blachę lub naczynie żaroodporne roztopionym masłem.
-
W misce mieszamy jajka, mleko, śmietanę, cukier, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
-
Chlebek kroimy na plasterki 1-1,5 cm. Zanurzamy je w mieszance jajecznej i układamy w naczyniu do pieczenia. Chlebek układamy tak, aby na siebie zachodził.
-
Pozostałą masę wylewamy na ułożony w naczyniu chlebek. Pieczemy ok. 30 minut.
-
W tym zasie do miski dodajemy składniki na polewę serową. Ubijamy mikserem aż masa będzie gładka i kremowa.
-
Upieczone tosty polewamy polewą i dekorujemy truskawkami i bananami. Pozostałą polewę podajemy w dzbanuszku jako dodatek.