Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niej użyć dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonej makreli. Choć samo danie może w naszej kulturze kulinarnej wydawać się nieco dziwne, wszystkie smaki idealnie tutaj współgrają. Najlepsze jest to, że kedgeree jest daniem jednogarnkowym, wszystko się robi łatwo i szybko.
Potrawka kedgeree
Drukuj
Czas gotowania
30 minuty
Łączny czas
30 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
260 kcal
Składniki
- 350 g długoziarnistego ryżu
- 100 g masła
- 1 duża cebula
- 225 g mrożonego zielonego groszku
- 450 g wędzonej ryby
- 4 średnie jajka
- przyprawy: czerwona papryka, pieprz, cynamon, kardamon, kurkuma, kumin, czosnek granulowany, liść laurowy, kolendra
Przygotowanie
-
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw. Odcedzamy.
-
Rozpuszczamy masło na dużej patelni. Podsmażamy pokrojona w plastry cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż, groszek, rybę i jajka. Podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając.