Łatwe smarowidło śliwkowe

Wiem, że wszelkiego rodzaju powidła i konfitury śliwkowe są zdecydowanie przypisane do jesieni, ale udało mi się kupić w promocji i postanowiłam ocieplić wiosenne ponure dni zapachem korzennych konfitur. Są świetne do naleśników, ciastek, pieczywa, tostów, gofrów, a nawet do herbaty.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Łatwe smarowidło śliwkowe

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Ilość porcji 3 słoiczki
Kalorie 59 kcal

Składniki

  • 12 dużych śliwek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. W dużym garnku mieszamy pokrojone w kostkę śliwki i ½ szklanki cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, aż z owoców zacznie płynąć sok. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut lub do momentu, aż owoce będą miękkie.

  2. Następnie mieszaninę blendujemy przez 2 sekundy. Dodajemy pozostały cukier i przyprawy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, luźno przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji.

  3. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wanilią. Lekko studzimy przed nalaniem do słoików. Przechowujemy w lodówce przez 2-3 tygodnie. Możemy również słoiki zawekować, ale zapewniam Was, że taka ilość znika w mig.

Hit enter to search or ESC to close