Te placuszki to świetny przepis na kolację – chrupiąca skórka skrywa aksamitne, twarożkowe wnętrze. To danie, które ma dwie zalety – nie tylko jest szybkie w wykonaniu, ale i tanie, co w dzisiejszych czasach jest nie bez znaczenia. Możesz je podać z ulubioną konfiturą lub na wytrwanie z warzywami.
Placuszki z twarożkiem
Składniki
- 3 szklanki twarożku ziarnistego (drobne ziarno)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do smażenia
Przygotowanie
-
Twarożek mieszamy z jajkami. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mokre i suche składniki mieszamy razem, aż się połączą. Ciasto musi być znacznie gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Jeśli takie nie jest, dodaj więcej mąki – w przeciwnym razie będziesz miała problem, aby zdjąć je z patelni.
-
Podgrzewamy dużą patelnię i rozpuszczamy na niej masło. Można dodać także łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nakładamy na patelnię ciasto, tworząc placuszki. Zachowujemy odległości między placuszkami, aby się nie skleiły.
-
Placuszki smażymy, aż spód stanie się brązowy i chrupiący. Następnie obracamy placuszki i smażymy z drugiej strony. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i możemy podawać!