Ta sałatka jest absolutnie pełna smaku. Soczysty kurczak, chrupiący bekon, kremowe awokado i świeże warzywa polane pikantnym sosem miodowo-musztardowym. Idealnie nadaje się na kolację, sycący lunch lub pyszne danie dla gości. A najlepsze jest to, że robi się ją zaledwie w 15 minut!
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado
Drukuj
Czas przygotowania
15 minuty
Łączny czas
15 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
671 kcal
Składniki
- 0,5 kg piersi z kurczaka (upieczonej) lub kurczaka z rożna
- 6 plastrów boczku
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 2 szklanki pomidorów koktajlowych
- 2 awokado
- 2 cebule
Na sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyzki białego octu winnego
- 2 łyżki musztardy Dijon
Przygotowanie
-
Upieczonego kurczaka kroimy na plasterki.
-
Mieszankę sałat umieszczamy w dużej misce sałatkowej, dodajemy podsmażony i pokruszony boczek, pomidory przekrojone na połówki, plasterki awokado, cebulę pokrojoną w plastry oraz kurczaka.
-
Składniki sosu sałatkowego umieszczamy w słoiku – zamykamy i dobrze wstrząsamy do połączenia się składników. Sałatkę podajemy polaną sosem miodowo-musztardowym.