To ciasto świetnie smakuje latem, gdy dostępne są świeże brzoskwinie, ale też cudownie przywoła nam smaki i zapachy lata, gdy użyjemy do niego brzoskwiń w puszce. Ciasto do tej tarty jest najprostsze z możliwych, robi się je bardzo szybko i nie zawiera jaj – to być może dobra informacja dla tych, którzy jajek nie mogą jeść. Świetnie smakuje na ciepło, ale jest także świetnym dodatkiem do kawy następnego dnia. Spróbujcie, bo warto.
Rustykalna tarta z brzoskiwniami i pistacjami
Składniki
- 260 g mąki
- 70 g cukru
- 50 g drobnej kaszy kukurydzianej
- 1,4 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 1/4 szklanki maślanki
- 3 duże świeże brzoskwinie (lub puszka brzoskwiń w syropie)
- 1/4 szklanki posiekanych pistacji
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- lody waniliowe do podanie (opcjonalnie)
Przygotowanie
-
W misce łączymy mąkę, cukier, kaszę kukurydzianą i sól. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i siekamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy, aby połączyć wszystkie składniki. Z powstałego ciasta robimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Po 45 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na arkuszu pergaminu, tworząc koło o szerokości 30-40 cm.
-
Układamy na wierzchu brzoskwinie pokrojone wcześniej na cienkie plastry i posypujemy je posiekanymi pistacjami. Podczas układania brzoskwiń zostawiamy ok. 2-3 cm brzeg ciasta, który potem zawijamy do środka. Brzoskwinie polewamy miodem. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy krawędź ciasta.
-
Tartę umieszczamy na dużej blasze piekarnika wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 45 minut, aż brzegi ciasta pięknie się zarumienią. Wyciągamy do przestudzenia. Podajemy solo lub z lodami waniliowymi.
-
Uwaga! Ciasto możemy zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić na miesiąc. Mrożone ciasto należy przed rozwałkowaniem rozmrozić.