To prosty i słodki przepis na kolorowe sernikowe batoniki konfetti. Wykonane z mieszanki ciasta, sera i kolorowych posypek z pewnością zachwycą dzieci. To także świetna, kolorowa, imprezowa odmiana od tradycyjnego sernika.
Sernikowa kostka konfetti
Składniki
Spód
- 25 sztuk złotych oreo
- 4 łyżki roztopionego masła
Ciasto
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka gotowej mieszanki na ciasto (ja wykorzystałam takie na muffinki)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 duże jajka lekko ubite
- 1/4 szklanki kolorowej posypki
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
-
Złote oreo mielimy w robocie kuchennym na okruchy (razem z nadzieniem). Dodajemy roztopione masło i miksujemy do całkowitego połączenia. Gotową mieszankę wykładamy na blachę i ubijamy równą warstwę. Odkładamy na bok.
-
Ser ubijamy z cukrem pudrem. Gdy maja będzie gładka dodajemy kwaśną śmietanę, a następnie ciasto i ekstrakt waniliowy. Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkości. Następnie dodajemy stopniowo jajka do połączenia się składników.
-
Na koniec do masy dodajemy kolorowe posypki i szybko mieszamy ręcznie, aż składniki się połączą. Masę wylewany na przygotowaną blachę. Pieczemy przez 35-40 minut, aż środek sernika będzie ścięty.
-
Przez pokrojeniem studzimy co najmniej 4 godziny. Dekorujemy bitą śmietaną i dodatkową posypką.