Sernikowa kostka konfetti

To prosty i słodki przepis na kolorowe sernikowe batoniki konfetti. Wykonane z mieszanki ciasta, sera i kolorowych posypek z pewnością zachwycą dzieci. To także świetna, kolorowa, imprezowa odmiana od tradycyjnego sernika.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Sernikowa kostka konfetti

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 55 minuty
Ilość porcji 24 kostki
Kalorie 283 kcal

Składniki

Spód

  • 25 sztuk złotych oreo
  • 4 łyżki roztopionego masła

Ciasto

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka gotowej mieszanki na ciasto (ja wykorzystałam takie na muffinki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka lekko ubite
  • 1/4 szklanki kolorowej posypki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Złote oreo mielimy w robocie kuchennym na okruchy (razem z nadzieniem). Dodajemy roztopione masło i miksujemy do całkowitego połączenia. Gotową mieszankę wykładamy na blachę i ubijamy równą warstwę. Odkładamy na bok.

  3. Ser ubijamy z cukrem pudrem. Gdy maja będzie gładka dodajemy kwaśną śmietanę, a następnie ciasto i ekstrakt waniliowy. Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkości. Następnie dodajemy stopniowo jajka do połączenia się składników.

  4. Na koniec do masy dodajemy kolorowe posypki i szybko mieszamy ręcznie, aż składniki się połączą. Masę wylewany na przygotowaną blachę. Pieczemy przez 35-40 minut, aż środek sernika będzie ścięty.

  5. Przez pokrojeniem studzimy co najmniej 4 godziny. Dekorujemy bitą śmietaną i dodatkową posypką.

Hit enter to search or ESC to close