Ciasto francuskie daje wiele możliwości przygotowania pysznych dań na słodko i na słono. Dlatego zawsze mam je w swojej lodówce. Nie wymaga długiego pieczenia, więc świetnie się sprawdzi, gdy rano chcemy przygotować sobie coś na szybko. Wyobraźcie sobie rumiane ciasto francuskie, wypełnione dwoma serami i szpinakowym nadzieniem z posmakiem czosnku… To musi być wspaniałe!
Serowo-szpinakowe bułeczki
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- pieprz do smaku
- 50 g startego parmezanu
- 30 g sera feta pokruszonego
Przygotowanie
-
Ciasto francuskie rozwinąć i delikatnie rozwałkować.
-
Na dużą patelnię wlać oliwę z oliwek i dodać wyciśnięty czosnek. Przysmażać około minuty, mieszając, by się nie zrumienił, bo zrobi się gorzki. Dodać szpinak i wymieszać. Szpinak smażyć ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmniejszy objętość. Dodać sól i pieprz do smaku.
-
szpinak rozłożyć na powierzchni rozwałkowanego ciasta francuskiego. Posypać szpinak serami i zwinąć ciasto ściśle. Gotowe ciasto zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce lub lodówce na 30-40 minut. To ułatwić pocięcie go na krążki.
-
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojone krążki z ciasta. Piec w piekarniku ok. 20 minut do momentu zrumienienia. Podawać na ciepło.