Jajka szkockie kedgeree

Oto pikantna alternatywa dla zwykłych jajek po szkocku przygotowywanych w mięsie mielonym. Te jajka Kedgeree są dla odmiany zawinięte w mieszankę ryżu curry i wędzonego pstrąga – na sposób indyjski. Najlepiej smakują podawane na gorąco.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Jajka szkockie kedgeree

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 616 kcal

Składniki

  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 g ryżu do risotto
  • 500 g bulionu
  • 225 g wędzonej ryby
  • 1 cytryna
  • 100 g zielonego groszku
  • 5 jajek
  • olej do smażenia
  • 125 g bułki tartej
  • 75 g mąki

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty, aż zmiękną.

  2. Dodajemy chilli, kurkumę, curry i ryż, mieszamy. Dodajemy bulion po chochelce, gdy poprzednia porcja się wchłonie. Po dodaniu większości bulionu dodajemy rybę i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż ryż będzie miękki. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz groszek, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  3. W międzyczasie gotujemy 4 jajka na miękko i pozostawiamy do ostygnięcia.

  4. Umieszczamy olej na głębokiej patelni i stawiamy na dużym ogniu. W płytkich miskach umieszczamy bułkę tartą i mąkę. W trzeciej misce umieszczamy ubite jajko.

  5. Dłońmi formujemy z ryżu kształt kotleta. Spłaszczamy go, umieszczamy jajko w środku i szczelnie owijamy w ryż. Kulkę obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z każdej strony.

Hit enter to search or ESC to close