Oto pikantna alternatywa dla zwykłych jajek po szkocku przygotowywanych w mięsie mielonym. Te jajka Kedgeree są dla odmiany zawinięte w mieszankę ryżu curry i wędzonego pstrąga – na sposób indyjski. Najlepiej smakują podawane na gorąco.
Jajka szkockie kedgeree
Składniki
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g imbiru
- 2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 200 g ryżu do risotto
- 500 g bulionu
- 225 g wędzonej ryby
- 1 cytryna
- 100 g zielonego groszku
- 5 jajek
- olej do smażenia
- 125 g bułki tartej
- 75 g mąki
Przygotowanie
-
Na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty, aż zmiękną.
-
Dodajemy chilli, kurkumę, curry i ryż, mieszamy. Dodajemy bulion po chochelce, gdy poprzednia porcja się wchłonie. Po dodaniu większości bulionu dodajemy rybę i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż ryż będzie miękki. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz groszek, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
-
W międzyczasie gotujemy 4 jajka na miękko i pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Umieszczamy olej na głębokiej patelni i stawiamy na dużym ogniu. W płytkich miskach umieszczamy bułkę tartą i mąkę. W trzeciej misce umieszczamy ubite jajko.
-
Dłońmi formujemy z ryżu kształt kotleta. Spłaszczamy go, umieszczamy jajko w środku i szczelnie owijamy w ryż. Kulkę obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z każdej strony.