To nieco inne ciasto, od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Tak naprawdę to bardzo cienka warstwa ciasta, polana gęstą, mocno czekoladową polewą z orzechami. Mimo, że samo w sobie ciasto jest niskie i nie wygląda zbyt okazale, to z pewnością jedno z lepszych ciast czekoladowych, jakie jadłam.
Ciasto czekoladowe z Teksasu
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 400 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki kakao
- 220 g masła
- 1 szklanka wrzątku
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa
- 1/2 szklanki orzechów pekan
- 200 g masła
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g cukru pudru
Przygotowanie
-
Uwaga: ciasto robimy na dużej blaszce – ja użyłam tej będącej na wyposażeniu piekarnika.
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. W misce mieszamy mąkę, cukier i sól.
-
W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy wrzątek i zagotowujemy mieszaninę przez 30 sekund. Wlewamy do mąki i mieszamy, aby wystygło.
-
W osobnej misce ubijamy jajka, dodajemy maślankę, sodę oczyszczoną i wanilię. Taką mieszaninę wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut.
-
W trakcie pieczenia przygotowujemy polewę. Drobno siekamy orzechy pekan. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko, wanilię i cukier puder. Mieszamy na gładką masę. Dodajemy orzechy. Przygotowaną polewę wylewamy na ciepłe ciasto.