Uwielbiam granolę! Świetnie nadaje się na śniadanie, zdrową przekąskę, a nawet na słodki deser. W tej granoli nie ma orzechów (ważne dla osób uczulonych), nie ma też oleju. Wszystko razem połączył miód z brązowym cukrem. Cynamon i wanilia dodają smaku, a żurawina koloru.
Cynamonowa granola z miodem
Składniki
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1/4 szklanki zarodków pszennych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- garść suszonej żurawiny
Przygotowanie
-
W małym garnuszku łączymy miód, brązowy cukier i wanilię. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier i miód się połączą do gładkiej konsystencji. W trakcie podgrzewania mieszamy.
-
W misce dokładnie mieszamy płatki owsiane, zarodki pszenne, cynamon i sól. Wlewamy mieszaninę miodu i dobrze wszystko mieszamy.
-
Przekładamy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut. W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy.
-
Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze. Następnie dodajemy żurawinę. Granolę przechowujemy w szczelnym opakowaniu.