Cynamonowa granola z miodem

Uwielbiam granolę! Świetnie nadaje się na śniadanie, zdrową przekąskę, a nawet na słodki deser. W tej granoli nie ma orzechów (ważne dla osób uczulonych), nie ma też oleju. Wszystko razem połączył miód z brązowym cukrem. Cynamon i wanilia dodają smaku, a żurawina koloru.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Cynamonowa granola z miodem

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 187 kcal

Składniki

  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie

  1. W małym garnuszku łączymy miód, brązowy cukier i wanilię. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier i miód się połączą do gładkiej konsystencji. W trakcie podgrzewania mieszamy.

  2. W misce dokładnie mieszamy płatki owsiane, zarodki pszenne, cynamon i sól. Wlewamy mieszaninę miodu i dobrze wszystko mieszamy.

  3. Przekładamy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut. W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy.

  4. Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze. Następnie dodajemy żurawinę. Granolę przechowujemy w szczelnym opakowaniu.

Hit enter to search or ESC to close