Kurczak marsala bez grzybów

Dziś mam dla Was wariacje na temat kurczaka marsala. Kurczak marsala to włosko-amerykańskie danie ze smażonych filetów z kurczaka oraz grzybów, podawanych z dodatkiem bogatego sosu na bazie białego, słodkiego wina. Ja mam dla Was wersję bez grzybów, która jest równie pyszna.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kurczak marsala bez grzybów

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 397 kcal

Składniki

  • 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka wina Marsala
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Kawałki kurczaka rozbijamy. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i 3 ząbki czosnku.

  2. Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i wędzoną papryką. Obtaczamy kurczaka w mieszance mąki z obu stron. Dodajemy kurczaka na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony.

  3. Wyjmujemy kurczaka i odsączamy go na papierowym ręczniku. Następnie zwiększamy ogień, dodajemy na patelnię Marsalę, bulion i cynamon. Zagotowujemy. Możemy zagęścić sos dodając mąkę.

  4. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45-60 minut. Podajemy z ryżem i sałatką np. z rukoli.

Hit enter to search or ESC to close