Dziś mam dla Was wariacje na temat kurczaka marsala. Kurczak marsala to włosko-amerykańskie danie ze smażonych filetów z kurczaka oraz grzybów, podawanych z dodatkiem bogatego sosu na bazie białego, słodkiego wina. Ja mam dla Was wersję bez grzybów, która jest równie pyszna.
Kurczak marsala bez grzybów
Składniki
- 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wina Marsala
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Kawałki kurczaka rozbijamy. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i 3 ząbki czosnku.
-
Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i wędzoną papryką. Obtaczamy kurczaka w mieszance mąki z obu stron. Dodajemy kurczaka na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony.
-
Wyjmujemy kurczaka i odsączamy go na papierowym ręczniku. Następnie zwiększamy ogień, dodajemy na patelnię Marsalę, bulion i cynamon. Zagotowujemy. Możemy zagęścić sos dodając mąkę.
-
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45-60 minut. Podajemy z ryżem i sałatką np. z rukoli.