Sezon grypowy rozhulał się nam na dobre, więc warto sięgać po naturalne antybiotyki. Dziś mam dla Was przepis na pieczony czosnek. Pieczenie wydobywa z niego naturalną słodycz, a w takiej formie świetnie sprawdza się jako dodatek do dań, past do kanapek czy po prostu do posmarowania pieczywa. Dziś przepis na sam czosnek, a w kolejnych wpisach pokażę Wam, jak można przykładowo go wykorzystać.
Pieczony czosnek
Składniki
- 6 główek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Od każdej główki czosnku odcinamy górną część tak, aby odsłonić ząbki. Następnie usuwamy nadmiar łupinek pocierając główki czosnku. Układamy czosnek w naczyniu żaroodpornym i każdą główkę polewamy łyżeczką oliwy z oliwek. Pozostawiamy na 10 minut, aby oliwa wsiąknęła w czosnek.
-
Czosnek przykrywamy folią i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut lub do uzyskania złocistego koloru. Upieczony czosnek studzimy, a następnie wyciskamy czosnek z główki, aby pozbyć się resztek łupinek. Tak przygotowany czosnek możemy jeść lub dodawać do potraw.