Dziś eksplorować będziemy kuchnię peruwiańską, a w zasadzie to danie to peruwiańska odmiana kuchni chińskiej. Danie składa się z pasków wołowiny smażonych na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, octem winnym, ostrymi papryczkami, pomidorami, cebulą, przyprawami i… frytkami. To danie świetnie smakuje samo, ale możesz podać je również z ryżem.
Peruwiańskie Lomo Saltado
Składniki
- 0,5 kg steku z polędwicy wołowej
- 3 ły,żki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 450 g mrożonych frytek karbowanych
- 1 szklanka pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
- 1 średnia pomarańczowa papryka pokrojona w plasterki
- 1 papryka habanero posiekana
- 0,5 szklanki posiekanej cebuli
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 4 średnie pomidory
- 1/4 szklanki octu
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
Przygotowanie
-
Wołowinę kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i cukier. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 90 st. C. Przygotowujemy blachę do pieczenia.
-
Na dużej patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy frytki i smażymy na złoty kolor, aż będą chrupiące. Gotowe przekładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, aby nie wystygły.
-
Kolejne dwie łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na tej samej patelni i smażymy paski wołowiny aż się zrumienią. Nie wysmażamy mięsa do końca, ponieważ dojdzie dusząc się potem z warzywami. Gotową wołowinę przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
-
Ponownie stawiamy patelnię na dużym ogniu. Dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy czerwoną cebulę, paprykę, habanero, cebulę i dużą szczyptę soli. Podsmażamy, aż cebula i papryka zaczną mięknąć (ok. 3-5 minut).
-
Dodajemy do warzyw czosnek i imbir i podsmażamy przez minutę. Na koniec dodajemy pomidora i podsmażamy aż zmięknie i puści sok, ok. 3 minuty. Teraz na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, ocet winny i smażoną wołowinę. Mieszamy.
-
Na patelnię dodajemy kolendrę i chrupiące frytki. Doprawiamy solą i podajemy zaraz po przygotowaniu.