Ta kanapka zaspokoi głód nawet największego głodomora. Aromatyczne, pieczone mięso wołowe, pełna smaków salsa i majonez z kolendrą dla podkręcenia smaków. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz zamienić ją na zieloną pietruszkę, bo smak tutaj jest dość wyrazisty.
Mielone z salsą z awokado i majonezem kolendrowym
Składniki
Na mielone:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 0,5 słoiczka zielonych papryczek jalapeno
- 0,25 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 0,25 szklanki drobno posiekanej zielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
Na salsę:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 0,25 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 pomidor
- 0,25 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 0,25 szklanki świeżych, posiekanych liści kolendry
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0,25 łyżeczki mielonego czosnku
Na majonez kolendrowy:
- 0,75 szklanki majonezu
- 0,25 szklanki posiekanej kolendry
- 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu
Na kanapki:
- 4 kromki chleba
- 4 plasterki żółtego sera Cheddar
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. W dużej misce łączymy mieloną wołowinę, jajko, bułkę tartą, zieloną papryczkę, posiekaną cebulę i paprykę, sos z ostrej papryki, sól i pieprz. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Wkładamy do foremki spryskanej oliwą i pieczemy ok. 35-40 minut aż wierzch się zrumieni. Czekamy 10 minut przed pokrojeniem.
-
W czasie gdy mięso się piecze, w średniej misce łączymy pokrojone w kostkę awokado i pomidora, sok z limonki, kumin, pomidory, cebulę, kolendrę, sól i pieprz. Delikatnie mieszamy i schładzamy w lodówce do momentu podania.
-
W małej misce mieszamy majonez, kolendrę i czarny pieprz, aż dobrze się połączą. Odstawiamy na bok.
-
W wyjęciu mięsa z piekarnika, wkładamy do niego kromki chleba z ułożonym na wierzchu żółtym serem. Pieczemy, aż ser się nie roztopi. Następnie smarujemy kanapki dużą ilością majonezu kolendrowego, kładziemy na wierzch plasterki pieczeni i posypujemy salsą z awokado.
-
Podajemy po przygotowaniu. Smacznego!