Mielone z salsą z awokado i majonezem kolendrowym

Ta kanapka zaspokoi głód nawet największego głodomora. Aromatyczne, pieczone mięso wołowe, pełna smaków salsa i majonez z kolendrą dla podkręcenia smaków. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz zamienić ją na zieloną pietruszkę, bo smak tutaj jest dość wyrazisty.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Mielone z salsą z awokado i majonezem kolendrowym

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 1 godzina
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 1046 kcal

Składniki

Na mielone:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 0,5 słoiczka zielonych papryczek jalapeno
  • 0,25 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 0,25 szklanki drobno posiekanej zielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu

Na salsę:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 0,25 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 pomidor
  • 0,25 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 0,25 szklanki świeżych, posiekanych liści kolendry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,25 łyżeczki mielonego czosnku

Na majonez kolendrowy:

  • 0,75 szklanki majonezu
  • 0,25 szklanki posiekanej kolendry
  • 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu

Na kanapki:

  • 4 kromki chleba
  • 4 plasterki żółtego sera Cheddar

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. W dużej misce łączymy mieloną wołowinę, jajko, bułkę tartą, zieloną papryczkę, posiekaną cebulę i paprykę, sos z ostrej papryki, sól i pieprz. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Wkładamy do foremki spryskanej oliwą i pieczemy ok. 35-40 minut aż wierzch się zrumieni. Czekamy 10 minut przed pokrojeniem.

  2. W czasie gdy mięso się piecze, w średniej misce łączymy pokrojone w kostkę awokado i pomidora, sok z limonki, kumin, pomidory, cebulę, kolendrę, sól i pieprz. Delikatnie mieszamy i schładzamy w lodówce do momentu podania.

  3. W małej misce mieszamy majonez, kolendrę i czarny pieprz, aż dobrze się połączą. Odstawiamy na bok.

  4. W wyjęciu mięsa z piekarnika, wkładamy do niego kromki chleba z ułożonym na wierzchu żółtym serem. Pieczemy, aż ser się nie roztopi. Następnie smarujemy kanapki dużą ilością majonezu kolendrowego, kładziemy na wierzch plasterki pieczeni i posypujemy salsą z awokado.

  5. Podajemy po przygotowaniu. Smacznego!

Hit enter to search or ESC to close