Dziś mam dla Was przepis na bułki pełnoziarnste, które są świetną i zdrowszą alternatywą dla białych bułek. Świetnie smakują zarówno jako przekąska śniadaniowa, jak i w charakterze dodatku do zupy czy gulaszu. Do tego te bułki przechowywane w szczelnym opakowaniu zachowują świeżość przez kilka dni, ale można też je zamrozić.
Bułki pełnoziarniste
Składniki
- 400 g mąki chlebowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki chlebowej białej
- 7 g suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g masła roztopionego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie
-
W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy roztopione masło, cukier i wodę, a następnie dokładnie mieszamy i ugniatamy przez ok.10 minut.
-
Miskę smarujemy odrobiną oleju, wkładamy do niej wyrobione ciasto i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
-
Wyrośnięte ciasto ugniatamy kilka razy, aby pozbyć się powietrza. Następnie kroimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek zawijamy w kulkę i układamy na posypanej mąką blaszce do pieczenia. Należy przy tym pamiętać, aby bułki miały jeszcze trochę miejsca do wyrośnięcia.
-
Bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy bułeczki przez 20 minut lub do uzyskania złocistego koloru. Gotowe studzimy na drucianej kratce.