Podsmażona cebula połączona z rosołem i odrobiną czosnku. Do tego grzanki zapiekane z serem. Wydaje się banalne, ale to prawdziwy rarytas kuchni francuskiej. Świetnie smakuje w zimne dni, więc doskonale sprawdzi się na nadchodzącą jesień.
Francuska zupa cebulowa
Składniki
- 6 sztuk cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 55 g masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 6 szklanek bulionu wołowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 12 plastrów bagietki
- 1 szklanka startego sera gruyere lub ementaler
Przygotowanie
-
Masło rozpuszczamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną na plasterki cebulę oraz czosnek, a także tymianek i całość gotujemy ok. 45 minut mieszając od czasu do czasu.
-
Gdy cebula będzie już bardzo miękka i się zrumieni, dodajemy wino i ocet balsamiczny. Całość gotujemy około 3 minut. Następnie dodajemy bulion wołowy i musztardę Dijon. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 20 minut.
-
Plastry bagietki umieszczamy na blaszce i opiekamy w piekarniku w temperaturze 175 st. Celsjusza około 5 minut.
-
Zupę rozlewamy do żaroodpornych miseczek. Do każdej wkładamy 3 plastry bagietki i posypujemy serem. Zapiekamy, aż ser się zrumieni i zacznie lekko bulgotać.