To kolejne ciasto zdecydowanie w amerykańskim stylu, bo to Amerykanie zajadają się masłem orzechowym i słodyczami z jego dodatkiem. W istocie mamy tutaj mocno czekoladowe ciasto, słodki lukier z dodatkiem serka oraz masło orzechowe, które swoim słonym posmakiem przełamuje słodycz tortu. No i nieśmiertelne czekoladki Reeses, typowy amerykański przysmak, który tutaj robi za dekorację.
Tort czekoladowy z masłem orzechowym
Składniki
- 2 pudełka ciasta czekoladowego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wody
- 225 g śmietany
- 2 budynie czekoladowe
- 1 opakowanie kropelek czekoladowych
- 900 g kremowego serka śmietankowego
- 220 g miękkiego masła
- 400 g cukru pudru
- 1 szklanka stopionego masła orzechowego
- 1 opakowanie Reeses Peanut Butter Cup
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Miksujemy razem ciasto, jajka, olej, wodę, śmietanę, budyń i kropelki czekoladowe. Mieszamy ok. 1,5 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
-
Wlewamy ciasto do dwóch tortownic o średnich 24 cm, wysmarowanych tłuszczem. Pieczemy ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
-
W tym czasie przygotowujemy lukier twarogowy. W misce miksujemy na dużych obrotach serek śmietankowy i masło do uzyskania kremowej gładkości. Następnie powoli dodajemy cukier puder, aż uzyskamy gęstą konsystencję do smarowania. Wstawiamy masę do lodówki na godzinę, aby stężała.
-
Ciasta wyjmujemy z tortownicy i każde z nich przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy. W ten sposób uzyskamy 4 warstwy. Jedną z nich umieszczamy na paterze i kropimy roztopionym masłem orzechowym. Następnie nakładamy krem serowy i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami.
-
Na górnej warstwie rozsmarowujemy pozostały krem i boki ciasta. Układamy przepołowione czekoladki Resses Peanut Butter Cup Mini. Wkładamy ciasto do lodówki do schłodzenia. Podajemy zimne.