Tortille czyli pszenne placki coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Zamiast jednak kupować gotową, która oprócz podstawowych składników zawiera także mnóstwo chemii, można sobie taką tortillę zrobić samemu w domu. Taka zrobiona własnoręcznie, świeżo z patelni, smakuje zdecydowanie lepiej niż te dostępne w sklepach. A dodatkowo podrzucam Wam przepis w wersji z mąki pełnoziarnistej.
Pełnoziarniste tortille
Składniki
- 750 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g oleju kokosowego
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki wrzątku
Przygotowanie
-
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem aż otrzymamy konsystencję płatków owsianych.
-
Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek. Mieszamy całość widelcem, aż woda zostanie równomiernie rozprowadzona. Następnie zagniatamy ciasto, aż zrobi się klejące i zacznie się wiązać. Ciasto powinno być gładkie.
-
Z otrzymanego ciasta robimy kulki wielkości piłek golfowych. Układamy obok siebie i nakrywamy wilgotną szmatką. Odstawiamy na minimum godzinę, ale mogą one czekać nawet ok. 8 godzin.
-
Rozgrzewamy dużą patelnię na ogniu. Przygotowane wcześniej kule rozwałkowujemy do preferowanej grubości, podsypując mąką blat, aby się do niego nie przykleiły. Pojedynczo smażymy na patelni.
-
Gdy na górze tortilli pojawią się pęcherze powietrza, odwracamy tortillę i pieczemy kolejne 30 sekund. Ważne, by nie piec ich zbyt długo, bo zrobią się twarde.
-
Gotowe tortille układamy na ręczniku kuchennym, aby zmiękły. Gotowe można przechowywać w lodówce lub zamrozić.