Pieczone z dodatkiem cynamonu jabłka pod pierzynką z ciasta, polane pysznym sosem waniliowym. To nic innego jak klasyczny brytyjski pudding Matki Ewy. Nazwa nawiązuje do biblijnej Ewy z racji jabłek, ale mogę Was zapewnić, że próbując go znajdziecie się w smakowym raju.
Pudding Ewy
Składniki
Pudding
- 115 g miękkiego masła
- 160 g mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 80 dag jabłek obranych i pokrojonych na plasterki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki mleka 3,2%
Na sos waniliowy:
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 2 żółtka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Kwadratowe naczynie lub blachę do pieczenia o wymiarach 22×22 cm smarujemy masłem i odstawiamy na bok. Mąkę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli mieszamy w średniej misce.
-
Jabłka, 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny, cynamon i szczyptę soli wkładamy do dużej miski. Miskę przykrywamy i zawartość podrzucamy, aby składniki się połączyły. Następnie jabłka przekładamy do formy do pieczenia, polewamy jeszcze dwoma łyżkami wody i odstawiamy na bok.
-
Masło miksujemy z sześcioma łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno jajka, cały czas mieszając. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Na końcu, cały czas mieszając, dodajemy na przemian mąkę i mleko.
-
Powstałe ciasto rozprowadzamy na jabłkach i posypujemy dwoma pozostałymi łyżkami cukru. Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto będzie gotowe, a soki jabłek będą bulgotać. Studzimy 15 minut.
-
Kiedy nasz pudding się studzi, robimy sos. W średnim rondlu mieszamy syrop klonowy, skrobię kukurydzianą i sól, cały czas podgrzewając. Dodajemy mleko i żółtka jaj. Gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając do zagotowania. W trakcie podgrzewania sos zacznie gęstnieć. Gotujemy przez minutę, zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i ekstrakt waniliowy, mieszamy.
-
Sos podajemy na ciepło do puddingu.