Ci, którzy mnie znają wiedzę, że uwielbiam eksperymentować z pizzą. Tak naprawdę bowiem daje ona nieskończone możliwości komponowania smaków. Dziś mam dla Was właśnie taką pizzę – inną od znanych nam włoskich, ale równie pyszną, choć zaskakującą w smaku.
Pizza z kurczakiem po tajsku
Składniki
Na pizzę:
- 1 płat ciasta na pizzę (kupione w sklepie lub domowej roboty)
- 1 szklanka posiekanej gotowanej piersi z kurczaka bez skóry
- 1 marchewka pokrojona na zapałki
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 1 szklanka tartego sera mozzarella
- 1 zielona cebulka pokrojona w plasterki
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Sos:
- 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego lub sherry
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220-230 st. C.
-
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką, kremową masę.
-
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i układamy na blaszce do pizzy. Na cieście rozprowadzamy sos orzechowy, a następnie układamy kurczaka, czerwoną paprykę, marchewkę i ser.
-
Blachę wkładamy do piekarnika na 10-15 minut -aż brzeg pizzy się zarumieni, a ser będzie bulgotać.
-
Gotową pizzę kroimy na 8 kawałków i dekorujemy zieloną cebulką, kolendrą i orzeszkami ziemnymi.