To niezwykle zdrowie danie, a przy tym ciasteczka rozpływają się w ustach. Zdaję sobie sprawę jednak, że krab nie jest powszechnie dostępny i nie każdy go lubi. W naszych warunkach najprościej dostać kraba w puszcze, ale z jakością bywa różnie. Możesz więc go zastąpić łososiem czy tuńczykiem z puszki lub po prostu dowolną ugotowaną rybą.
Maślane ciasteczka krabowe
Składniki
- 450 g mięsa kraba lub dowolnej ryby w kawałkach
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 krakersów
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 1/4 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
-
Mięso z kraba lub ryby doprawiamy wędzoną papryką, musztardą i solą. Dodajemy majonez i całość mieszamy. Do masy dodajemy 10 rozgniecionych krakersów i wszystko mieszamy ponownie.
-
Paprykę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na średnim ogniu na łyżce oliwy z oliwek i połowie łyżki masła ok. 1-2 minuty do miękkości. Warzywa dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy.
-
Z powstałej masy formujemy ciasteczka – małe lub duże w zależności od potrzeb. Na każdym z nich układamy maleńki plasterek masła. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C do uzyskania złocistego koloru.