Sformatino z bakłażana

Jesień to pora cukinii, papryki, bakłażanów i pachnących pomidorów. To pora zapiekanek, które najlepiej smakują właśnie o tej porze roku. A jeśli dorzucimy do zapiekanki jeszcze pyszne włoskie sery, czeka nas prawdziwa uczta smaków. I taką propozycję mam dla Was na dziś. Zapiekanki to mój ulubiony sposób na ograniczanie marnowania jedzenia, bo pozwalają na wykorzystanie resztek z lodówki, a do tego świetnie łączą smaki…

by Karolina Krawczyk

Sformatino z bakłażana

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 164 kcal

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 30 dag mozzarelli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 1 puszka pomidorów
  • sól czosnkowa
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości około pół centymetra. Obcinamy czubki tak, aby powstały prostokąty.

  2. Odkrojone brzegi kroimy w kostkę. Mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy.

  3. Prostokąty bakłażana obsmażamy na patelni grillowej, aby były jędrne, ale elastyczne.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza. W foremkach sufletowych układamy na spodzie bakłażana, posypujemy solą. Napełniamy foremki farszem. Przykrywamy plastrami bakłażana, które smarujemy olejem. Na wierzch układamy pomidory z puszki, posypujemy solą czosnkową i pieprzem, a następnie parmezanem.

  5. Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepło.

Hit enter to search or ESC to close