Jesień to pora cukinii, papryki, bakłażanów i pachnących pomidorów. To pora zapiekanek, które najlepiej smakują właśnie o tej porze roku. A jeśli dorzucimy do zapiekanki jeszcze pyszne włoskie sery, czeka nas prawdziwa uczta smaków. I taką propozycję mam dla Was na dziś. Zapiekanki to mój ulubiony sposób na ograniczanie marnowania jedzenia, bo pozwalają na wykorzystanie resztek z lodówki, a do tego świetnie łączą smaki…
Sformatino z bakłażana
Składniki
- 2 bakłażany
- 30 dag mozzarelli
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- 2 jajka
- 1 puszka pomidorów
- sól czosnkowa
- parmezan
Przygotowanie
-
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości około pół centymetra. Obcinamy czubki tak, aby powstały prostokąty.
-
Odkrojone brzegi kroimy w kostkę. Mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy.
-
Prostokąty bakłażana obsmażamy na patelni grillowej, aby były jędrne, ale elastyczne.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza. W foremkach sufletowych układamy na spodzie bakłażana, posypujemy solą. Napełniamy foremki farszem. Przykrywamy plastrami bakłażana, które smarujemy olejem. Na wierzch układamy pomidory z puszki, posypujemy solą czosnkową i pieprzem, a następnie parmezanem.
-
Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepło.