To danie to eksplozja włoskich smaków. Suszone pomidory mają w sobie słodycz letniego słońca. Ja użyłam do tego dania ravioli z serem ricotta, ale wszelkiego rodzaju sery twarogowe świetnie się komponują z suszonymi pomidorami. Jeśli jesteś weganinem, możesz do tego dania użyć zwykłego makaronu np. penne, bez nadzienia.
Ravioli z czerwonym pesto
Składniki
- 0,5 kg świeżego ravioli z serem
- 12 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- kilka szczypt płatków czerwonej papryki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki orzechów włoskich lub piniowych
- 3 garści młodego szpinaku wymieszanego z oliwą z oliwek i solą
- 2/3 szklanki pomidorów koktajlowych upieczonych w piekarniku
- pokruszony kozi ser
Przygotowanie
-
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Uwaga! Zostawiamy około szklanki wody z gotowania makaronu!
-
Suszone pomidory, czosnek, płatki papryki, oliwę z oliwek, tymianek i sól blendujemy do gładkiej konsystencji, aby powstało pesto. Dodajemy orzechy i jeszcze raz blendujemy.
-
Łączymy pół szklanki wody z makaronu z gotowym pesto. Jeśli nadal będzie gęste, można dodać więcej wody. Gotowy sos dodajemy do ugotowanego ravioli i mieszamy.
-
Na talerzu układamy szpinak, na wierzch układamy ravioli z sosem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym kozim serem.
-
P.S. Pomidorki do pieczenia rozkrawamy na pół. Przygotowujemy mieszaninę oliwy z oliwek, soli i brązowego cukru. Mieszamy pomidory w tej marynacie i układamy przecięciem do góry w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 st. C.