Ravioli z czerwonym pesto

To danie to eksplozja włoskich smaków. Suszone pomidory mają w sobie słodycz letniego słońca. Ja użyłam do tego dania ravioli z serem ricotta, ale wszelkiego rodzaju sery twarogowe świetnie się komponują z suszonymi pomidorami. Jeśli jesteś weganinem, możesz do tego dania użyć zwykłego makaronu np. penne, bez nadzienia.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Ravioli z czerwonym pesto

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 730 kcal

Składniki

  • 0,5 kg świeżego ravioli z serem
  • 12 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka szczypt płatków czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich lub piniowych
  • 3 garści młodego szpinaku wymieszanego z oliwą z oliwek i solą
  • 2/3 szklanki pomidorów koktajlowych upieczonych w piekarniku
  • pokruszony kozi ser

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Uwaga! Zostawiamy około szklanki wody z gotowania makaronu!

  2. Suszone pomidory, czosnek, płatki papryki, oliwę z oliwek, tymianek i sól blendujemy do gładkiej konsystencji, aby powstało pesto. Dodajemy orzechy i jeszcze raz blendujemy.

  3. Łączymy pół szklanki wody z makaronu z gotowym pesto. Jeśli nadal będzie gęste, można dodać więcej wody. Gotowy sos dodajemy do ugotowanego ravioli i mieszamy.

  4. Na talerzu układamy szpinak, na wierzch układamy ravioli z sosem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym kozim serem.

  5. P.S. Pomidorki do pieczenia rozkrawamy na pół. Przygotowujemy mieszaninę oliwy z oliwek, soli i brązowego cukru. Mieszamy pomidory w tej marynacie i układamy przecięciem do góry w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 st. C.

Hit enter to search or ESC to close