Nawet jeśli nie jesteście fanami ryżu, a sam ryż wydaje Wam się nudny i mało efektowny, to to danie Was zauroczy. Ryż z dodatkiem orzechów nerkowca i zielonej pietruszki, to ciekawa konsystencja i równie ciekawy smak. Dla mnie to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju warzyw, których zwłaszcza teraz – jesienią – jest pod dostatkiem.
Pilaw z ryżu i orzechów nerkowca
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
30 minuty
Łączny czas
40 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
186 kcal
Składniki
- 1/4 szklanki masła
- 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1 szklanka niegotowanego zwykłego ryżu ziarnistego
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie
-
W dużym rondlu roztapiamy masło. Na maśle podsmażamy cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i sól. Przykrywamy i gotujemy ok. 25-30 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca i zieloną pietruszkę.