Pilaw z ryżu i orzechów nerkowca

Nawet jeśli nie jesteście fanami ryżu, a sam ryż wydaje Wam się nudny i mało efektowny, to to danie Was zauroczy. Ryż z dodatkiem orzechów nerkowca i zielonej pietruszki, to ciekawa konsystencja i równie ciekawy smak. Dla mnie to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju warzyw, których zwłaszcza teraz – jesienią – jest pod dostatkiem.

by Karolina Krawczyk

Pilaw z ryżu i orzechów nerkowca

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 186 kcal

Składniki

  • 1/4 szklanki masła
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 szklanka niegotowanego zwykłego ryżu ziarnistego
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu roztapiamy masło. Na maśle podsmażamy cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i sól. Przykrywamy i gotujemy ok. 25-30 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca i zieloną pietruszkę.

Hit enter to search or ESC to close