To świetny pomysł na drugie śniadanie czy deser, zwłaszcza teraz, gdy mamy sezon owocowy. Można wykorzystać jabłka, gruszki lub brzoskwinie. Albo inne owoce, na które masz ochotę. Wypróbowałam kilka opcji i wszystkie były pyszne.
Płatki owsiane pieczone z owocami na spodzie
Składniki
- 1 1/2 szklanki pokrojonych cienko owoców
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki syropu klonowego
- 2 jajka
- 180 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki migdałów w płatkach
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło roztapiamy w garnuszku. 1/4 szklanki wlewamy na dno żaroodpornego naczynia do pieczenia. Na maśle układamy pokrojone owoce i posypujemy dwoma łyżkami trzcinowego cukru. Odstawiamy na bok.
-
W średniej misce mieszamy mleko, syrop klonowy, jajka, resztę masła i ekstrakt waniliowy. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy razem suche składniki z mokrymi. Zalewamy masą owoce i wygładzamy wierzch. Posypujemy migdałami i pozostałymi dwoma łyżkami cukru trzcinowego.
-
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z mlekiem, śmietaną lub sosem waniliowym.