To idealne danie na zimowy deser. Połączenie dyni i żurawiny z miodem i aromatycznymi przyprawami to słodki i zarazem zdrowy przysmak. Świetnie smakuje solo, ale także w połączeniu z jogurtem lub poranną owsianką. Do użycia tego dania użyłam wolnowaru, który sprawił, że świąteczny aromat roznosił się po domu przez kilka godzin.
Aromatyczna dynia z żurawiną
Składniki
- 6 szklanek dyni pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1 szklanka świeżej żurawiny pokrojonej w kostkę
- 2 łyzki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
Przygotowanie
-
Dynię przekrój, usuń nasiona i nitki, obierz ze skórki i pokrój w duża kostkę. Umieść w wolnowarze. Dodaj przyprawę do ciasta dyniowego, sok pomarańczowy, 1/3 szklanki miodu i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły i pokryły dynię.
-
Żurawinę pokrój w kostkę. W małej misce wymieszaj żurawinę, 2 łyżki miodu, cynamon i orzechy pekan. Rozprowadź mieszankę na wierzchu dyni. Gotuj w wolnowarze przez 4-6 godzin w pozycji "low".