Taki półmisek daje mnóstwo możliwości. Sprawdzi się na wystawne śniadanie, kolację, gdy nagle wpadną goście albo pomysł na wypełnienie pudełka z drugim śniadaniem do pracy. Tak naprawdę jego zawartość zależy tylko do Waszej wyobraźni. Moja podpowiedziała mi właśnie tak:
Talerz zakąsek
- Cuisine Italian
Drukuj
Czas przygotowania
20 minuty
Łączny czas
20 minuty
Ilość porcji
4 porce
Kalorie
1000 kcal
Składniki
- 8 małych kulek sera mozzarella
- 1/4 kubka sosu vinegret lub włoskiego dressingu
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 4 plastry salami
- 4 plastry mortadeli
- 4 plastry salami w papryce
- 1/2 kubka marynowanej papryki czerwonej lub żółtej
- 1 kubek nadziewanych zielonych oliwek
Przygotowanie
-
W małej misce wymieszać mozzarellę, sos oraz bazylię. Schłodzić co najmniej 30 minut, ale można przechować nawet przez jeden dzień, aby ser przeszedł ziołami.
-
Zawinąć wędliny i ułożyć atrakcyjnie na półmisku.
-
Miseczki z serem, pokrojoną na kawałki papryką i oliwkami ułożyć obok wędlin.
-
Zakąski podawać z bagietką lub innym pieczywem.