To pyszna i łatwa do przygotowania mrożona przekąska – która latem świetnie zastąpi lody. Tylko trzy składniki i fantazyjne dodatki, które znajdziesz w swojej kuchni sprawią, że przygotujesz smakołyki, które dzieci pokochają. Z resztą nie tylko dzieci, bo ten deser sprawdza się na przyjęciach dla dzieci i dorosłych.
Bananowe lizaki w czekoladzie
Składniki
- 2 banany
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Do dekoracji wg uznania
- wiórki kokosowe
- kolorowe posypki
- posiekane orzechy
- posiekane płatki śniadaniowe
Przygotowanie
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Banany obieramy, kroimy na pół i bijamy patyk w przeciętą stronę. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przez minimum godzinę. Można też włożyć je na całą noc.
-
Posypki umieszczamy w płytkich miseczkach lub na talerzach. Gdy banany będą zmrożone, umieszczamy czekoladę i olej kokosowy w płytkiej miseczce nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej. Podgrzewamy przez minutę. Mieszamy i podgrzewamy przez kolejną minutę, powtarzając czynność, aż czekolada będzie gładka.
-
Zamrożone banany oblewamy czekoladą i szybko zanurzamy w posypce. Im mocniej będą zmrożone, tym szybciej będzie zastygać polewa – trzeba więc to robić sprawniej. Następnie umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy aż polewa dobrze zastygnie. Jeśli banany były mrożone całą noc, po 15 minutach będą gotowe do jedzenia.