Bananowe lizaki w czekoladzie

To pyszna i łatwa do przygotowania mrożona przekąska – która latem świetnie zastąpi lody. Tylko trzy składniki i fantazyjne dodatki, które znajdziesz w swojej kuchni sprawią, że przygotujesz smakołyki, które dzieci pokochają. Z resztą nie tylko dzieci, bo ten deser sprawdza się na przyjęciach dla dzieci i dorosłych.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Bananowe lizaki w czekoladzie

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 266 kcal

Składniki

  • 2 banany
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Do dekoracji wg uznania

  • wiórki kokosowe
  • kolorowe posypki
  • posiekane orzechy
  • posiekane płatki śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Banany obieramy, kroimy na pół i bijamy patyk w przeciętą stronę. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przez minimum godzinę. Można też włożyć je na całą noc.

  2. Posypki umieszczamy w płytkich miseczkach lub na talerzach. Gdy banany będą zmrożone, umieszczamy czekoladę i olej kokosowy w płytkiej miseczce nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej. Podgrzewamy przez minutę. Mieszamy i podgrzewamy przez kolejną minutę, powtarzając czynność, aż czekolada będzie gładka.

  3. Zamrożone banany oblewamy czekoladą i szybko zanurzamy w posypce. Im mocniej będą zmrożone, tym szybciej będzie zastygać polewa – trzeba więc to robić sprawniej. Następnie umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy aż polewa dobrze zastygnie. Jeśli banany były mrożone całą noc, po 15 minutach będą gotowe do jedzenia.

Hit enter to search or ESC to close