Puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem

Ostatnio pokazałam Wam, jak upiec czosnek, dziś proste danie, do którego taki upieczony czosnek możemy wykorzystać. Jest kremowe i pyszne. Konsystencja zależy od tego, jak dużo mleka i śmietany do niego dodacie – najlepiej więc dodawać stopniowo, aby uzyskać ulubioną konsystencję. Dodatek czosnku sprawia, że zwykłe ziemniaki nabierają nowego smaku.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 18 minuty
Łączny czas 2 godziny 3 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 190 kcal

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mleka
  • 120 g serka śmietankowego
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Wkładamy do niego główkę czosnku ze skórką, zawiniętą w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę. Następnie wyciągamy z folii i odstawiamy na 15 minut do wystygnięcia. Czosnek obieramy ze skórek i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem i odkładamy na bok.

  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ok. 15-18 minut do miękkości. Odcedzamy i przenosimy do blendera lub miksera elektrycznego. Mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy mleko, serek, śmietanę, masło, sól i pieprz oraz rozgnieciony prażony czosnek. Najlepiej składniki dodawać stopniowo, aby puree nie było zbyt gęste, ani zbyt rzadkie.

Hit enter to search or ESC to close