Ziemniaczane batoniki kokosowe

Jeśli lubicie znane wszystkim batony kokosowe to z pewnością polubicie ten deser. Połączenie ziemniaka, cukru pudru, wiórków kokosowych i czekolady daje właśnie taki efekt. Tak, nie pomyliłam się, tutaj naprawdę dodaje się ziemniaka. Nie wierzycie? Musicie koniecznie spróbować!

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Ziemniaczane batoniki kokosowe

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 2 godziny 20 minuty
Ilość porcji 36 batoników
Kalorie 116 kcal

Składniki

  • 1 średni pieczony ziemniak
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli kuchennej
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Kwadratowe naczynie ok. 20×20 cm wykładamy folią lub papierem i smarujemy masłem.

  2. Upieczonego ziemniaka przekrawamy na pół i wydrążamy ok. 1/2 szklanki miąższu. Umieszczamy go w miseczce i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, aż będzie lekko ciepły. Następnie dodajemy masło i ubijamy, aż masa będzie gładka i dobrze wymieszana. Dodajemy sól i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie mieszamy.

  3. Następnie powoli dodajemy cukier puder, aż wszystko dobrze się połączy. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy kokos i znów mieszamy do połączenia. Powstała masa będzie gęsta. Gotową masę rozkładamy równomiernie w przygotowanym naczyniu.

  4. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce. Rozkładamy na wierzchu masy. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, a następnie kroimy na kwadraty.

Hit enter to search or ESC to close