Jeśli lubicie znane wszystkim batony kokosowe to z pewnością polubicie ten deser. Połączenie ziemniaka, cukru pudru, wiórków kokosowych i czekolady daje właśnie taki efekt. Tak, nie pomyliłam się, tutaj naprawdę dodaje się ziemniaka. Nie wierzycie? Musicie koniecznie spróbować!
Ziemniaczane batoniki kokosowe
Składniki
- 1 średni pieczony ziemniak
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli kuchennej
- 3 szklanki wiórków kokosowych
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
-
Kwadratowe naczynie ok. 20×20 cm wykładamy folią lub papierem i smarujemy masłem.
-
Upieczonego ziemniaka przekrawamy na pół i wydrążamy ok. 1/2 szklanki miąższu. Umieszczamy go w miseczce i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, aż będzie lekko ciepły. Następnie dodajemy masło i ubijamy, aż masa będzie gładka i dobrze wymieszana. Dodajemy sól i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie mieszamy.
-
Następnie powoli dodajemy cukier puder, aż wszystko dobrze się połączy. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy kokos i znów mieszamy do połączenia. Powstała masa będzie gęsta. Gotową masę rozkładamy równomiernie w przygotowanym naczyniu.
-
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce. Rozkładamy na wierzchu masy. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, a następnie kroimy na kwadraty.