Jeśli lubisz maślane ciasteczka, te powinny bardzo Ci przypaść do gustu. Są mocno naprawdę maślane, dodatkowo słodzone miodem i zawierają zwykłe krakersy, które dodają im chrupkości. Z ciasta maślanego można wycinać ciastka o najróżniejszych kształtach i dekorować je kolorowymi lukrami. Wszystko tutaj zależy od naszej wyobraźni.
Ciasteczka maślane z krakersami
Składniki
- 350 g mąki
- 1/3 szklanki pokruszonych krakersów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g miękkiego masła
- 170 g cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
-
W średniej wielkości misce mieszamy mąkę, pokruszone krakersy i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.
-
W dużej misce ubijamy masło, cukier i miód, aż połączą się w jednolitą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej ubijamy. Następie, wciąż ubijajać masę, dodajemy "na trzy razy" mieszaninę mąki. Mieszamy do połączenia.
-
Z ciasta formujemy kulę, wykładamy na plastikową folię, rozpłaszczamy i wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C i wykładamy blachy papierem do pieczenia.
-
Ciasto wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Wykrawamy ciastka przy pomocy foremek. Po wycięciu ciastka wkładamy jeszcze na 10 minut do lodówki, wtedy lepiej zachowają kształt.
-
Ciastka pieczemy przez 10-12 minut. Następnie pozostawiamy na 2 minuty na blaszce i wykładamy do wystygnięcia. Dekorujemy wg uznania.