Kostka piernikowa

Wiem, że pierniki to raczej domena zimowych miesięcy, ale ja latem też lubię czasem sięgać po te smaki. Zwłaszcza, że według medycyny chińskiej wychładzany przez całe lato organizm będzie nam wdzięczny za odrobinę imbiru czy cynamonu. Jeśli dacie się skusić, nie pożałujecie. Jeśli wolicie poczekać do zimy, to idealne ciasto na świąteczne spotkania.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kostka piernikowa

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 348 kcal

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki melasy
  • 3 łyżki wody
  • 225 g serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Mąkę, imbir, cynamon, sodę oczyszczoną i sól mieszamy razem w misce i odkładamy na bok.

  3. Masło ubijamy z 3/4 szklanki cukru w dużej misce na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy, aż się dobrze połączy. Stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy melasę i wodę i mieszamy do połączenia. Ciasto rozkładamy na przygotowanej blasze.

  4. Serek śmietankowy ubijamy w dużej misce mikserem, aż będzie gładki. Dodajemy pozostałe 1/2 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy i dalej ubijamy na gładką masę. Pozostawiamy 1/2 szklanki lukru, pozostały odkładamy do schłodzenia.

  5. Łyżką rozkładamy pozostawiony lukier na cieście tak, aby uzyskać efekt marmurku. Pieczemy 30 min. (lub do suchej wykałaczki). Pozostawiamy do wystygnięcia na 15 minut.

  6. Następnie ciasto wyjmujemy z blachy i pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Rozkładamy na nim schłodzony lukier i kroimy w kostkę. Przechowujemy w lodówce.

Hit enter to search or ESC to close