Pyszna pieczona jagnięcina ze świeżym rozmarynem i czosnkiem sama w sobie jest pyszna, jednak gdy do jagnięciny podamy miętowe pesto i smażony groszek, to już prawdziwa poezja smaków. Jagnięcina to mięso wyjątkowo soczyste, delikatne i aksamitne. Poza walorami kulinarnymi, jest źródłem niezbędnych do życia składników mineralnych oraz odżywczych. To wyśmienita propozycja dla ludzi wybierających kuchnię dietetyczną i lekkostrawną.
Pieczona jagnięcina z miętowym pesto
Składniki
Na pieczeń jagnięcą
- 1,6 kg udźca jagnięcego bez kości
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
Na pesto miętowe
- 8 szklanek mięty luźno upakowanych
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1/4 szklanki prażonych orzechów pini
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- świeżo starta skórka z 3 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz do smaku
Na smażony zielony groszek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 3 szklanki zielonego groszku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Udo jagnięce płuczemy i osuszamy – w razie potrzeby można związać je sznurkiem kuchennym, aby było zwarte i zachowało soki. Jagnięcinę smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Nakłuwamy mięso i w tych miejscach umieszczamy rozmaryn i czosnek.
-
Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu i obsmażamy pieczeń jagnięcą, aż wszystkie boki się zarumienią – ok. 3-4 minuty z każdej strony. Pieczeń przekładamy następnie do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 2 godziny i 20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na około 20 minut. Jeśli pieczeń była związana – usuwamy sznurek. Podajemy z pesto miętowym i zielonym groszkiem.
-
W między czasie, gdy mięso odpoczywa, przygotowujemy pesto. Miętę, pietruszkę, orzeszku piniowe i włoskie, skórkę i sok z cytryny umieszczamy w robocie kuchennym i siekamy drobno. Dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy, aż masa będzie gładka. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy szalotki i kontynuujemy smażenie do miękkości, ok. 2-3 minuty. Dodajemy groszek i podsmażamy około minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.