Pieczona jagnięcina z miętowym pesto

Pyszna pieczona jagnięcina ze świeżym rozmarynem i czosnkiem sama w sobie jest pyszna, jednak gdy do jagnięciny podamy miętowe pesto i smażony groszek, to już prawdziwa poezja smaków. Jagnięcina to mięso wyjątkowo soczyste, delikatne i aksamitne. Poza walorami kulinarnymi, jest źródłem niezbędnych do życia składników mineralnych oraz odżywczych. To wyśmienita propozycja dla ludzi wybierających kuchnię dietetyczną i lekkostrawną.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Pieczona jagnięcina z miętowym pesto

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 2 godziny 20 minuty
Łączny czas 2 godziny 50 minuty
Kalorie 545 kcal

Składniki

Na pieczeń jagnięcą

  • 1,6 kg udźca jagnięcego bez kości
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu

Na pesto miętowe

  • 8 szklanek mięty luźno upakowanych
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 1/4 szklanki prażonych orzechów pini
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • świeżo starta skórka z 3 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz do smaku

Na smażony zielony groszek

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 3 szklanki zielonego groszku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Udo jagnięce płuczemy i osuszamy – w razie potrzeby można związać je sznurkiem kuchennym, aby było zwarte i zachowało soki. Jagnięcinę smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Nakłuwamy mięso i w tych miejscach umieszczamy rozmaryn i czosnek.

  2. Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu i obsmażamy pieczeń jagnięcą, aż wszystkie boki się zarumienią – ok. 3-4 minuty z każdej strony. Pieczeń przekładamy następnie do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 2 godziny i 20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na około 20 minut. Jeśli pieczeń była związana – usuwamy sznurek. Podajemy z pesto miętowym i zielonym groszkiem.

  3. W między czasie, gdy mięso odpoczywa, przygotowujemy pesto. Miętę, pietruszkę, orzeszku piniowe i włoskie, skórkę i sok z cytryny umieszczamy w robocie kuchennym i siekamy drobno. Dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy, aż masa będzie gładka. Doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy szalotki i kontynuujemy smażenie do miękkości, ok. 2-3 minuty. Dodajemy groszek i podsmażamy około minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.

Hit enter to search or ESC to close