Dziś pierogi w wersji azjatyckiej, więc nieco innej niż klasyczne polskie pierogi. Niestandardowe będzie także nadzienie. Ale smak wart jest grzechu! To danie ostatecznie rozsmakowało mnie w krewetkach, do których wcześniej nie miałam przekonania.
Pierogi z krewetkami
Składniki
- 340 g krewetek obranych, oczyszczonych i drobno posiekanych
- 6 łyżek oleju
- 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka czosnku posiekanego
- 1 łyżka imbiru startego
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- 3 szalotki drobno posiekane
- 30 sztuk ciasta wonton
- sos sojowy do maczania
Przygotowanie
-
W średniej misce umieszczamy posiekane krewetki, 2 łyżki oleju rzepakowego, olej sezamowy, czosnek, imbir, sos sojowy i szalotkę. Dokładnie mieszamy, aby połączyć.
-
Nakładamy pełną łyżeczkę nadzienia krewetkowego na plaster ciasta. Za pomocą palca zwilżamy brzegi ciasta niewielką ilością wody i zaciskamy krawędzie. Układamy na papierze.
-
Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu. Dodajemy 2 łyżki oleju i umieszczamy pierogi na patelni na 2-3 minuty, aż będą złocistobrązowe. Tak postępujemy z kolejnymi partiami.
-
Następnie dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody, zakładamy pokrywkę na patelnię i dusimy pierogi przez ok. 3 minuty. Zdejmujemy z patelni i podajemy z sosem sojowym do maczania.