Pierogi z krewetkami

Dziś pierogi w wersji azjatyckiej, więc nieco innej niż klasyczne polskie pierogi. Niestandardowe będzie także nadzienie. Ale smak wart jest grzechu! To danie ostatecznie rozsmakowało mnie w krewetkach, do których wcześniej nie miałam przekonania.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Pierogi z krewetkami

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 30 sztuk
Kalorie 80 kcal

Składniki

  • 340 g krewetek obranych, oczyszczonych i drobno posiekanych
  • 6 łyżek oleju
  • 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka czosnku posiekanego
  • 1 łyżka imbiru startego
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 szalotki drobno posiekane
  • 30 sztuk ciasta wonton
  • sos sojowy do maczania

Przygotowanie

  1. W średniej misce umieszczamy posiekane krewetki, 2 łyżki oleju rzepakowego, olej sezamowy, czosnek, imbir, sos sojowy i szalotkę. Dokładnie mieszamy, aby połączyć.

  2. Nakładamy pełną łyżeczkę nadzienia krewetkowego na plaster ciasta. Za pomocą palca zwilżamy brzegi ciasta niewielką ilością wody i zaciskamy krawędzie. Układamy na papierze.

  3. Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu. Dodajemy 2 łyżki oleju i umieszczamy pierogi na patelni na 2-3 minuty, aż będą złocistobrązowe. Tak postępujemy z kolejnymi partiami.

  4. Następnie dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody, zakładamy pokrywkę na patelnię i dusimy pierogi przez ok. 3 minuty. Zdejmujemy z patelni i podajemy z sosem sojowym do maczania.

Hit enter to search or ESC to close